Hoppa till innehåll
- Jag behandlar aldrig en häst vid minsta misstanke om att den först borde undersökas av en veterinär. Ordinarie ersättning utgår även om jag på plats bedömer att jag inte kan behandla hästen. Om du är osäker, rådgör med din veterinär innan du bokar behandling.
- Hästen ska vara torr och ren, dock gärna utan pälsglans. Den ska inte vara varm och svettig (planera gärna så att ridpasset är avslutat minst en timme före behandling)
- Det är bra om hästen är utfodrad och belåten inför besöket så att den inte står och väntar på sitt nästa mål mat just när behandling ska ske.
- Behandlingsplatsen ska rymlig, ostörd, väl upplyst och dragfri.
- Avsätt tid för att skritta hästen för hand 10-20 minuter direkt efter behandling och se därefter till att den har möjlighet att återhämta sig i lugn och ro, med fri tillgång på vatten.
- Planera gärna in en aktiv vilodag utan ryttare dagen efter behandling vid förstagångs-behandlingar. Det är olika hur hästar reagerar på behandling och vissa kan behöva ta det lugnt några dagar efter, medan andra kan tränas som vanligt. Var observant på din hästs reaktioner och se till att anpassa upplägget individuellt utifrån just dennes behov.
- Tänk på att laserbehandling har 96 h karens för tävling. Massagebehandling har ingen karens.
- Jag behandlar inte dräktiga ston, hästar som är nyligen vaccinerade (1-7 dagar), hästar med nedsatt allmäntillstånd eller hästar under annan behandling/medicinering (förutom i samråd med veterinär).
- För att minska risk för smittspridning uppskattar jag om ni tempar era hästar inför besöket samt är uppmärksamma på symptom, speciellt om ni har nya hästar i stallet. Jag byter alltid kläder mellan stall samt rengör och desinficerar utrustning. Läs mer om vad ni kan göra för att minska smittspridning på Hästsverige.se