Sommar, sol och salt!


Åh, så underbart att det är varmt och härligt ute igen! I Stockholm är det nästan högsommarvärme vissa dagar och det börjar bli grönt i hagarna.

bete

Hästens grundbehov av salt är inte säsongsbetonat, de behöver det året om. Behovet ökar dock i samband med att hästens svettförlust ökar, vilket sker under ansträngande träning under sommarhalvåret.

Det finns en falsk trygghet i att hänga in en saltsten i boxen och förlita sig på att hästen fixar att hålla den balansen på egen hand. En vanlig saltsten (2 kg) ska ta slut på ca. 3 månader för en stor häst i träning om behovet ska täckas. Vissa hästar äter inte upp en saltsten ens på ett år medan andra slukar den på ett par veckor – inget av alternativen är särskilt hälsosamma.

För att vara säker på att saltbalansen hålls på en sund nivå kan man istället tillsätta vanligt koksalt (utan jod) i foderstaten. Den exakta mängden avgörs individuellt och bland annat beroende på saltinnehållet i resten av fodret, men som utgångspunkt kan man ge 30-40g/dag till en vuxen stor häst på ca. 550 kg. Detta motsvarar ungefär en matsked.

Det är naturligtvis viktigt att erbjuda färskt och lättillgängligt vatten i samband med att hästen får salt, som ni kanske har läst i ett av mina tidigare inlägg ska vattenkoppen helst erbjuda ett flöde av 8l/minuten för att uppfylla hästens naturliga dricktempo.

Ha nu riktigt underbara hästdagar i solen!