Det viktiga vattnet…


En frisk häst dricker ca.30-60 liter vatten/dygn beroende på väder & temperatur, men den sammanlagda tiden som hästen ägnar åt att dricka under ett dygn är endast ca. 4 minuter. De dricker alltså mycket, snabbt och effektivt om de får välja själva!

Det innebär att det är extremt viktigt att vattenkoppen har ett bra flöde om den är hästens enda eller främsta vattenkälla, annars finns risk att hästen tröttnar eller inte har ro att dricka sig otörstig. Ett bra sätt att kontrollera vattenkoppens flöde är att fylla upp vattenkoppen till max, ställa en hink under och hålla tryckklaffen nedtryckt under minst 30 sekunder. Vattenkoppen måste ha ett flöde på minst 8l/minut, så om du har fyllt hinken med 4l under 30 sekunder är den ”godkänd”.

Det finns naturligtvis många hälsorisker med att hästen inte får i sig tillräckligt med vatten. Den här årstiden är det, tvärtemot vad många tänker, precis lika viktigt att hästen har fri tillgång till vatten i hagen som övriga årstider. Det är även av största vikt att karen är tillräckligt stora och placerade så att alla hästar i flocken, oavsett rang och status, vågar dricka sig otörstiga. Grundregeln är att hästen alltid, året om, ska erbjudas fri tillgång på vatten av så god kvalité att du själv kan tänka dig att ta ett glas!

vatten